Zápisek ze života učitele – vzděláváme se, tentokrát na Microsoft Roadshow

blog.zvladnuto.com

Každoročně Microsoft ve spolupráci s MŠMT a dalšími vybranými společnostmi pořádá akci zvanou Microsoft Roadshow. Na ní jsou představeny novinky pro učitele, ředitele a správce sítí škol. A co jsme mohli vidět na akci v roce 2022?

lidé sedící na konferenci
Ilustrativní foto

Microsoft Roadshow se koná na více místech v republice a já jsem se svými kolegy zvolil akci v Praze. Oficiální zahájení bylo od 8:30, kdy promluvili různí zástupci MŠMT nebo NPI. Za Microsoft se ujal slova Karel Klatovský, který je na české scéně velmi známou microsoftí tváří a představil nejvýznamnější novinky a budoucí směřování některých produktů z Microsoft 365.

martin kolář
V zasedačce Microsoftu

Hodně mě potěšilo přidání časovače do Microsoft Forms – za mě to byla feature, která tomuhle produktu opravdu chyběla. Novinek bylo opravdu mnoho, ať už od nástupce MovieMaker (budiž mu zem lehká), která nese název Clipchamp, přes novinky v Microsoft Endpoint Manager (dříve Intune) po Power Automate (dříve MS Flow) a další. 

Přestávka nabízela možnost si projít místní „stánky“, na kterých další firmy ukazovaly zajímavé digitální technologie, které by se daly použít ve výuce nebo obecně ve škole.  Byly tu ale zajímavé projekty, které posouvají programování s robotickou stavebnicí Lego, užitečné dataprojektory od společnosti EPSON, vychytávka a nabídka síťového řešení pro školy od společnosti ARUBA a další. Už to skoro vypadá jako reklamní článek, ale ani náhodou. Jedná se pouze zážitek a kdybych nejmenoval ty firmy nebo názvy produktů, bylo by to hodně obecné.

Stolečky s různými produkty

V odpolední části jsme měli možnost vyzkoušet si různé workshopy. Vybral jsem si Workshop zaměřený na wifi ve školách – hezky bylo vysvětlené fungování Wifi 6 a jeho pásem. Stejně tak nějaké vychytávky ohledně síťové bezpečnosti.

Přede mnou byly ještě dva bloky. Jako první jsem si zvolil práci se Samsung  Flip (chytrý Flipchart), který jsme si všichni přítomní mohli vyzkoušet. Za mě super odezva na tužku, ocenil jsem i možnost malby na plátno (akvarel nebo olejové malby). Chyběla mi ale reakce na náklon tužky nebo přítlaku. 

Samsung Flip
Samsung Flip

Jako třešnička na dortu byl pro mě skupinový workshop s učiteli z cizích škol, kdy jsme řešili úlohu z Lego Spike Essential. Bylo to celkem hravé, programování blokové, takže pro žáky super. Na druhou stranu tak malé části, které Lego obsahuje, se mohou snadno ztratit.

Celkově hodnotím akci jako přínosnou, hodně věcí jsem se mohl dozvědět a zase se tak posunout dál. Určitě ji můžu doporučit i ostatním a budu se těšit na další ročníky.

== Martin Kolář ==

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *