Jak pracovat bezpečně u počítače? Podívejte se na naše doporučení

blog.zvladnuto.com

Bezpečné chování u počítače je jedním z aspektů bezpečnosti obecně. Nemáme teď na mysli bezpečnost práce, ale bezpečné zacházení s počítačem tak, abychom nepřišli o data nebo si nepoškodili počítač. 

1) Nenechávejte počítač nikdy volně přístupný

Jistě to známe, potřebujeme si od práce odskočit nebo si rychle vzít telefon a odejdeme od počítače. V tu chvíli bychom ho měli uzamknout a nenechávat volně přístupný. Pokud jsme doma, tak se nic nestane. Nicméně, pokud pracujete ve firmě nebo jako učitel odcházíte od svého počítače bez uzamčení, pak dáváte možnost komukoliv se podívat na Vaši práci a v horším případě ji měnit nebo možnost si data stáhnout. Není asi nic horšího než když si k počítači sedne nějaký žák a změní si známky. Nebo pokud pracujete ve firmě a máte v ní firemní data, tak tím dáváte možnost komukoliv se k nim dostat. Počítač lze navíc uzavřít celkem jednoduše. Pokud používáme Windows, pak stačí zmáčknout klávesovou zkratku Windows + L. Chcete znát další užitečné zkratky ve Windows? Podívejte se na náš článek 10 užitečných zkratek ve Windows.

2) Nepište si heslo na papírek

Bez hesel nemůžeme dnes ve světě internetu vůbec fungovat. Jak ale s hesly nakládat? Rozhodně je nezapisujeme někam na papírek, který ještě nalepíme na monitor nebo nějakou plochu vedle něj. Tím bychom ho naservírovali komukoliv. S hesly se dá pracovat efektivněji, například používat nějaký Password manažer aj. Pokud se chcete dočíst více o bezpečnosti hesel a jejich správě, přečtěte si náš článek Zvládni net bezpečně #3 – silné heslo.

Heslo napsané na papírku

3) Důležitá data bezpečně a pravidelně zálohujte

Existuje mnoho situací, kdy můžeme přijít o naše data. Od virů, přes odcizení počítače, poškozený harddisk atd. Případů je mnoho a my bychom měli důležitá data pravidelně a bezpečně zálohovat. Možností jak provádět zálohu je několik a je jen na vás, kterou zvolíte. Podrobněji se budeme problematikou zabývat v jiném článku, nicméně už teď přinášíme tipy, které můžeme volit.

a) Zálohujte data na externí harddisk

Relativně dostupné řešení, které má ale nevýhody. Co s externím harddiskem, když se poškodí, případně rozbije nebo bude odcizen/ztracen? Jako řešení může být chvíli užitečné, ale existují efektivnější způsoby. Uvádíme ho jako možnost, ale doporučujeme využít sofistikovanější metody.

Externí harddisky

b) Využívejte cloudová úložiště

Cloudové úložiště je služba umožňující ukládat soubory, na virtuálním úložišti, resp. vzdáleném serveru daného poskytovatele této služby, ze kterého je mohou sdílet, prohlížet a u většiny služeb i editovat. (zdroj: wikipedie)
Cloudová úložiště nabízí celkem pohodlnou možnost jak chránit svá data. Mají navíc mnoho výhod, jako třeba snadný přístup z libovolného zařízení, automatické nahrávání na server a další. Chcete se více dozvědět o cloudu? Podívejte se na naše video, kde se detalněji zabýváme touto problematikou:
Cloudová úložiště – proč je používat a jaké mají výhody
Pokud vás zajímají konkrétní cloudové služby a jak s nimi pracovat, podívejte se na naše další dvě videa:
Google disk – základy a sdílení

One Drive | Základy, plány a ceny, sdílení a vychytávka na závěr

 

c) Používejte NAS

Network Attached Storage (zkratka NAS, česky „datové úložiště na síti“) je v informatice označení pro datové úložiště připojené k místní síti LAN. Data toho úložiště mohou být poskytována různým uživatelům. NAS nemusí mít pouze funkci souborového serveru, ale může mít i jiné specializované funkce (zdroj: https://www.k-net.cz/glosar/nas-network-attached-storage/). 
Ve své podstatě si tímto pořídíte vlastní malý server, který je primárně určený pro ukládání dat a ke kterému mají uživatelé v síti přístup. Cena NAS zařízení se pohybuje od řádů tisíců až statisíce.

4) Nestahujte přílohy z podezřelých e-mailů

Pokud Vám přijde e-mail od někoho neznámého a není označen za SPAM (tedy prošel SPAM filtrem), ani tak nestahujte přílohy, které jsou součástí mailu. Pokud se Vám e-mail zdá podezřelý (ještě před jeho otevřením, např. podezřele krkolomná čeština, záhadná výhra, dědictví v Africe atd.), e-mail rovnou smažte.

5) Neinstalujte neznámý software

Pokud chcete nainstalovat pro vás neznámý software, zjistěte si na internetu z jiných zdrojů, jestli je bezpečný nebo jestli s ním někdo nemá zkušenost. Tady platí: dvakrát zjišťuj, jednou instaluj.

6) Používejte selský rozum

Je to klišé, ale tady platí dvakrát. Pokud se Vám něco vysloveně nezdá, přijde podezřelé, vyhněte se tomu nebo kontaktujte někoho, kdo se v dané oblasti více orientuje. 

== Vaše Zvládnu to ==

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *