Jak na vektorovu grafiku

blog.zvladnuto.com

V tomto článku se seznámíme s vektorovu grafikou. Vysvětlíme si, co to je, kdy se to používá a jaký program můžeme k tvorbě vektorové grafiky používat. A to zcela zdarma! Na závěr článku přikládáme odkaz na náš tutoriál na Youtube.


Vektorová grafika je typ počítačové grafiky, ve které je obrázek složen ze základních, přesně definovaných geometrických útvarů jako jsou body, přímky, křivky a mnohoúhelníky. Oproti tomu existuje bitmapová grafika, kde je obrázek popsán pomocí hodnot jednotlivých barevných bodů, kterým říkáme pixely. Ale o té si popovídáme třeba u nějakých jiných videí.


Vlevo kruh vykreslený ve vektorové grafice, vpravo potom v bitmapové 


Proč bychom měli používat vektorovou grafiku?


Vektorová grafika je užitečná při tvorbě loga, ilustrací, diagramů nebo některých animací. 


Výhody


Vektorová grafika má své výhody, tak si je pojďme vyjmenovat a vysvětlit:

  1. Asi největší výhodou je zvětšování nebo zmenšování obrázku beze ztráty kvality. Tedy můžeme obrázek třeba 100x zvětšit a přesto nebude docházet k nějaké jeho deformaci. Stejně tak tomu je i u zmenšování. 
  2. S každým objektem můžeme pracovat odděleně. Což je celkem super, protože když tvarujeme nebo modelujeme složitější obrázek, tak si můžeme někde mimo hlavní obrázek vymodelovat, co přesně potřebujeme a potom si to přesuneme krásně zpět. 
  3. Menší datová náročnost na soubor – soubory vytvořené ve vektorové grafice mají značně menší velikost než ty, které jsou vytvořené v bitmapové grafice. Je to způsobené tím, že se 


Nevýhody vektorové grafiky


  1. Pořízení obrázku ve vektoru je náročnější než obrázku pro bitmapu – tam nám stačí použít např. fotoaparát nebo skener a máme obrázek vytvořený (nemluvíme teď o dalších úpravách, ale pouze o pořízení). Ve vektoru si ho musíme vykreslit.
  2. Pokud se obrázek stane příliš složitý, tedy máme v něm například hodně geometrických útvarů, pak se stává velmi náročná pro procesor a operační paměť.
  3. Nehodí se na popis složitých barevných ploch typu fotografie. Protože přesně tím bychom si zajistili složitost obrázku a náročnost pro počítač.


Jaké programy se užívají pro vektorovou grafiku?


Těch programů je samozřejmě víc, můžeme jmenovat třeba Adobe Illustrator, CorelDRAW, Inkscape nebo Zoner Callisto). A my si společně stáhneme program Inkscape, který je kompletně zdarma a ve kterém může každý z vás začít tvořit. Tak pojďme na to.


Program inskcape si můžete stáhnout z https://inkscape.org/download. A jak s ním pracovat? Podívejte se na náš první díl miniseriálu Jak na vektorovu grafiku 🙂 (Stačí kliknout na obrázek).


== Vaše Zvládnu to ==


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *