Google Stadia – vyzkoušeno

blog.zvladnuto.com
Trošku odchylka od našich stadnardních příspěvků, ale občas napíšeme i o něčem, co nás baví a co bychom rádi doporučili ostatním. Nedávno jsme vyzkoušeli Google Stadia a tak bychom se rádi podělili o první dojmy z této platformy.

Google stadia

Nejprve bychom měli představit Google Stadia těm, kteří ho neznají. Je to herní streamovací platforma od společnosti Google, která je na trhu sice už od roku 2019, ale v České a Slovenské republice je teprve od prosince loňského roku. 
Náhled obrazovky po přihlášení

Tato platforma nám umožňuje hrát hry v prohlížeči na vzdáleném počítači. Jediné, co k ní tedy potřebujeme je dobrý internet, prohlížeč a vystačíme si s průměrným počítačem, klidně kancelářským. Kdo by chtěl znát konkrétní minimální požadavky, pak:
Paměť RAM: 4GB
Procesor: Intel Core Duo 2 E6400
Grafika: Intel HD 3000
(zdroj: pcbenchmark.com)
Na systému nezáleží, protože si vystačíme s prohlížečem Chrome, který běží jak ve Windows, tak i v MacOS. Stačí si tedy zvolit herní titul, spustit a můžeme hrát. Samozřejmě, že potřebujeme mít Google účet, který propojíme s tím herním. 

Kolik to stojí?

Google Stadia k 2. 10. 2021 stojí 259 Kč/měsíc s tím, že Google dává měsíc zdarma na vyzkoušení. Pokud jste ovšem členy programu Google One, pak se doba vyzkoušení prodlužuje až na tři měsíce zdarma, což je už hezká doba na ozkoušení platformy.

Jsou tam všechny hry zadarmo?

Bohužel ne. Pokud si platíme měsíční poplatek, pak získáváme k dispozici slušný počet her zdarma (mezi nimi je třeba Hitman: World of Assasination, Mafia III nebo Destiny 2. Ostatní hry si musíme koupit. Na první hru dostáváme slevu 200 Kč.

Jaké tituly si tam můžu zahrát?

Her je tam slušné množství a vypisovat jejich seznam by jen znamenalo, že za měsíc už bude neaktuální. Proto přikládáme odkaz na obchod, ve kterém je možné si prohlédnout všechny tituly.
Odkaz na obchod
Náhled her, které jsou v rámci předplaceného programu

Proč vůbec Google Stadia zkoušet?

Protože si na něm zahrajeme plynule (za předpokladu, že máme dobré připojení k internetu) i náročnější herní tituly bez toho, aniž bychom museli řešit vlastní výkonný počítač. Jsme samozřejmě limitování počtem her, které na Google Stadia jsou. Když si sečteme, kolik nás ročně vyjde hraní na Google Stadia, pak je to 3108 Kč a můžeme hrát odkudkoliv a z jakéhokoliv zařízení. Což je stále celkem dobrá cena než když bychom si pořizovali nový herní stroj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *