Zvládni net bezpečně #5 – kybergrooming aneb predátoři číhají všude

blog.zvladnuto.com

Další díl Zvládni net bezpečně se týká kybergroomingu. Téma, o kterém je nutné mluvit a hlavně vzdělávat žáky různých věkových kategorií a to od těch nejmenších. Ti jsou totiž často nejzranitelnější.

Kybergrooming

Termín kybergrooming (child grooming, online grooming) označuje chování uživatelů internetu (predátorů, kybergroomerů), které má v oběti vyvolat falešnou důvěru a přimět ji k osobní schůzce v reálném světě (zdroj: e-bezpeci.cz).

Následkem těchto schůzek může být sexuální zneužití, obtěžování, donucení k natáčení dětské pornografie nebo hůř. Pro zajímavost uvádíme reálný příběh s tragickým koncem.

Sedmnáctiletá Ashleigh Hall se prostřednictvím sociální sítě Facebook seznámila s šestnáctiletým klukem. Nějakou dobu si dopisovali až se dohodli na osobní schůzce. V neděli večer Ashleigh oznámila rodičům, že jde ke kamarádce, u které přespí. V pondělí již domů nedorazila. Z šestnáctiletého chlapce se vyklubal Peter Chapman, 32 letý muž, který Ashleigh vylákal, znásilnil a následně zavraždil. Vydával se za šestnáctiletého Pete Cartwrighta (DJ Pete). Pro zajímavost jeho profil navštívilo téměř 15 tisíc lidí, z toho měl 3000 dívek ve věku 13 let mezi přáteli.

Obdobných příběhů najdeme (bohužel) více. Touto problematikou se zajímá dokument Víta Klusáka a Báry Chalupové V síti, který popisuje kybergrooming v České republice. Pokud jste tento dokument ještě neviděli, doporučujeme se na něj podívat. Tři najaté, plnoleté herečky (s velmi mladistvým vzhledem) hrají 12ti letá děvčata, které oslovilo přes 2500 predátorů z řad českých mužů. Dokument sleduje komunikaci mezi herečkami a útočníky. Existuje cenzurovaná i necenzurovaná verze. Doporučujeme alespoň jednu z nich shlédnout. 

Co útočníci používají?

  • Získávání informací o své oběti – o co více informací útočník má, o to je pro něj snazší někoho oslovit nebo ho najít v reálném prostředí
  • Často si vytváří fiktivní a sympatické profily stejných nebo podobných věkových kategorií.
  • Navazují komunikaci s obětí – většinou budují kamarádský vztah, staví na vzájemné blízkosti (snaží se přiblížit k oběti svými problémy, koníčky atp.)
  • Snaží se oběť pozvat na schůzku, případně ji vydírat (např. pokud oběť zašle nějaké intimní fotografie)
  • Na první schůzce nemusí hned dojít k útoku, ale může být cílem schůzky následující.

Jak se chránit?

O útočnících, jejich cílu a nějakých technikách už něco víme. Pojďme si říct, jak se chránit.
  1. Pečlivě si nastav na svých profilech soukromí. Na každé sociální síti tomu bude jinak, ale všechny známé a populární tuto možnost nabízí.
  2. Buď obezřetný a nesděluj o sobě ani o svých blízkých osobní údaje nebo informace osobního charakteru. Nikdy nevíš, jak s nimi může osoba na druhé straně naložit.
  3. Dobře si rozmysli, koho si přidáš do přátel nebo komu povolíš sledovat tvůj profil.
  4. Ohlašování polohy na sociálních sítích zvaž a pokud je automatické, pak ho určitě vypni.
  5. Ne každá informace, kterou ti někdo o sobě na internetu sdělí, musí být pravda. Proto prověřuj. 
  6. Nepiš si s neznámými nebo podezřelými lidmi. Pamatuj, že nikdy nevíš, kdo sedí na druhé straně za obrazovkou.
  7. Pokud chceš sdílet nějaké své fotografie nebo videa, dělej tomu s rozvahou. Více se dozvíš v našem článku Zvládni net bezpečně #2 – sdílej s rozumem.
  8. K ničemu se nenech nutit. Pokud tě někdo nabádá k něčemu, co ti není příjemné, neboj se říct ne. Určitě takové jednání nahlaš rodičům nebo třeba učiteli, kterému důvěřuješ.
  9. Rozhodně nikdy nechoď na schůzku s neznámým člověkem sám. Na schůzce na tebe může čekat nemilé překvapení a proto je dobré mít někooh (ideálně dospělého) na blízku.
  10. Nikdy nechoď na schůzku jen proto, že ti někdo vyhrožuje (ať už ti něco provede nebo uveřejní). Opět tuto skutečnost nahlaš co nejdříve někomu dospělému nebo se obrať na Policii České republiky.
  11. Nikdy si nedomlouvej schůzku na opuštěném místě. Pokud na schůzku jdeš, pak si vyber místo, kde je hodně lidí – restaurace, kavárna atp. Máš možnost si daného člověka prohlédnout z dálky.
  12. Pokud na schůzku dorazí někdo jiný než koho jsi očekával, rozhodně na schůzce nezůstávej a raději odejdi, případně uteč. Můžeš si tím zachránit život.

Právní okénko

Na závěr se podíváme na zoubek zákonům, protože kybergroomer se dopouští trestných činů.
  • Může se dopustit přečinu poškození cizích práv (§ 181 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník4), když uvádí svou oběť v omyl.  Když kybergroomer stáčí hovor k sexuálním tématům (s dítětem), může se dopustit ohrožování výchovy dítěte (§ 201 TZ), při vyžadování např. obnažování se dítěte před webkamerou svádění k pohlavnímu styku (§ 202 TZ).
  • Pokud hrozí zveřejněním či zveřejní získané citlivé materiály v případě, že oběť odmítá jednat dle jeho přání, může se tak dopustit i vydírání (§ 175 TZ).
  • A další
(zdroj: kpbi.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *