WordPress – jak vytvořit příspěvek v Elementoru

V tomto článku se podíváme na jeden z nejrozšířenějších redakčních systémů na světě – WordPress. V jednoduchém návodu si ukážeme, jak vytvořit příspěvek, vložit do něj text, fotogalerii a jak výsledek publikovat. Pokud raději preferujete videonávod, pak se podívejte na náš YouTube kanál nebo klikněte na obrázek níž.

Youtube náhledový obrázek Zvládnu to wordpress

Návod

  1. Přihlaste se do administrátorského prostředí WordPress. To provedete tak, že za url adresu Vašeho webu dopíšete /wp-admin. Tedy, kdybychom měli doménu našeho webu na adrese mojeskola.cz, pak by adresa pro přihlášení byla ve tvaru mojeskola.cz/wp-admin/.
  2. Po přihlášení si najedeme kurzorem myši v levém postranním menu na Příspěvky a z podnabídky klikneme na Vytvořit příspěvek.

  3. V horní části obrazovky vyplníme název našeho článku.
  • V následujícím kroku si zvolíme náhledový obrázek, který slouží k zobrazení obrázku u výpisů článků. Je tedy tím prvním, který návštěvníci webu vidí. Klikneme si v pravém postranním panelu na tlačítko Náhledový obrázek a následně na tlačítko Zvolit náhledový obrázek.
  • Po kroku 4) se Vám zobrazí dialogové okno pro nahrání obrázku , případně si můžete vybrat některý z Knihovny médií (=již uploadovaných obrázků).

  • Po volbě náhledového obrázku si základní nastavení uložíme. Klikneme v pravém horním rohu obrazovky na tlačítko Uložit koncept.
  • V této fázi přejdeme do Elementoru a zbytek článku už nastavíme v něm. Elementor volíme kvůli jednoduché práci s funkční fotogalerií. Klikneme si v horní levé třetině obrazovky na Upravit s Elementorem.

  • Po kroku 7) se nám otevře prostředí Elementoru. V levé části máme nabídku prvků, které můžeme vložit do naší stránky. V té druhé potom samotnou stránku. Všechny prvky fungují principem drag & drop, tedy „uchopením“ pomocí levého tlačítka myši a přenesením do těla stránky. Vložíme si text našeho článku. Klikneme levým tlačítkem myši na ikonu textu, tlačítko držíme a přesuneme směrem k bílému plus v červeném kruhu.
  • Nabídka v levém sloupci se nám změní – objeví se textové pole, do kterého můžeme psát a formátovat text. Pokud by bylo potřeba, je možné si pracovní plochu zvětšit.

Dobrovolně: Rozšíření pracovní plochy (levého sloupce) provedeme najetím myši na „předěl“ mezi okny, stiskneme levé tlačítko myši a posuneme směrem doprava.

  • Přejdeme na vložení fotogalerie. Pokud máte ještě aktivní sloupec pro textový editor, pak nám stačí kliknout (třeba) levým tlačítkem myši na název článku (tím „vyskočíme“ z editace Textu). V levém sloupci sjedeme trochu níž do sekce Obecné a vložíme prvek Základní fotogalerie do těla stránky.
  • Nabídka v levém sloupci se nám opět změní. Klikneme na ikonu šedého tlačítka se symbolem +;
  • Fotky můžete uploadovat z počítače nebo si je vybrat z vložených fotek.
  • Fotky si vybereme levým kliknutím myši. Až budeme mít fotky vybrané, klikneme levým tlačítkem myši na Vytvořit galerii.
  • Než galerii vložíme, můžeme ještě přeuspořádat zvolené fotky. To provedeme tak, že si libovolnou fotku uchopíme stisknutím levého tlačítka myši a přesuneme na požadované místo.
  • Pokud máme všechno v pořádku, klikneme na v levé spodní části na zelené tlačítko Publikovat.

Tipy na závěr

  • Pojmenujte soubory obrázků smysluplně – názvy se mohou zobrazit v galerii a až potom je nahrajte. Je to důležité i z hlediska dodržování přístupnosti na webu.
  • Nenahrávejte velké množství obrázků s velkou velikostí (=tedy v originální velikosti). Musíte brát v potaz, že na web chodí uživatelé i přes mobilní připojení k internetu a těm se bude stránka dlouho načítat.

WordPress je velmi komplexní a sofistikovaný redakční systém, ve kterém můžete vytvářet příspěvky i pomocí jiných pluginů.

== Vaše Zvládnu to ==

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *