Geogebra Online: 2. díl – orientace v základním menu

blog.zvladnuto.com
V minulém díle jsme si vytvořili účet v prostředí Geogebra Online. Nyní se seznámíme s možnostmi, které nám prostředí Geogebra.org nabízí. Celý server se ve své podstatě změnil v sociální síť, na které můžete:
  1. sledovat různé uživatele
  2. postovat na veřejnou zeď
  3. pracovat ve skupině
  4. prohlížet materiály uživatelů
  5. vytvářet vlastní materiály a následně je sdílet
Samotný server postrádá klasický chat, ale v tomto případě není nutnou součastí a třeba se ho v budoucnu dočkáme. Rozsah materiálů se navíc neomezuje pouze na matematiku. Nalezneme tu například zeměpis, fyziku, ale i práce týkající se některých reálných projektů. Oproti začátkům se Geogebra.org značně posunula. 
Screenshot úvodní stránky geogebra.org po přihlášení
Webové okno v prohlížeči počítače je rozděleno na dvě části. V levé se nachází vertikální menu s nabídkou a pravá se mění v závislosti na zvolené položce v menu. Popišme si jednotlivé sekce. 

Sekce Domů

Stránka zobrazující se po přihlášení. Zde naleznete výukové materiály, nejnovější přidané materiály apod.

Sekce Novinky

V této sekci naleznete něco jako facebookovou zeď, na které jsou nasdíleny příspěvky. Okruh příspěvků se mění podle uživatelů, které sledujete. Více o sekci Lidé. Samozřejmě, že na zeď můžete přispívat také.

Sekce Materiály

Asi nejzajímavější sekce pro učitele. Zde naleznete mnoho materiálů i s krásným rozcestníkem matematiky. Rozcestník je pojat množinově. Hlavní množinou je Matematika, která se dělí na podmnožiny (oblasti matematiky). Podle toho, jak si volíte jednotlivé oblasti, tak se filtrují jednotlivé materiály (prakticky práce s keywords) a zároveň samotný rozcestník.

Základní stránka materiálů
Detail rozcestníku

Sekce Profil

V sekci profil můžete upravit vlastní profil, spravovat svoje aktivity (vytvořené materiály) nebo knihy. Více ohledně profilu a tvorby materiálů probereme v dalším díle.

Sekce Lidé

Sekce lidé nabízí přehled uživatelů, kteří přispívají svými materiály do světa GeoGebry. Zde si volíte, koho chcete sledovat, podívat se na jeho profil a případně i na materiály, které vytvořil a sdílel veřejně. Zároveň jsou zde karty, na kterých se můžete podívat na sledované lidi a také na ty, kteří sledují Vás.

 Sekce Skupiny

V této sekci můžete vytvořit skupinu nebo se přidat do již existující. Skupinám se budeme věnovat v jiném díle, nicméně předem můžeme prozradit, že tato skupina může fungovat obdobně jako Google Classroom.

Aplikace ke stažení

Pokud chce někdo „instalovat“ GeoGebru a pracovat offline, pak si může stáhnout různé moduly. Zajímavostí je GeoGebra AR (AR = augmented reality, rozšířená realita v překladu). Ale o tom někdy později.
Seznámení s jednotlivými oblastmi bylo stručné, ale pro základní orientaci jistě postačí. V dalším díle se podíváme na vytvoření jednoduchého materiálu, který nasdílíme veřejně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *