Zvládni net bezpečně #2 – sdílej s rozumem

blog.zvladnuto.com

V minulém díle jsme se podívali na pojem digitální stopa a digitální já. Je to úvodní pojem, který souvisí s bezpečným pohybem po internetu. Takže pokud jste narazili na tento díl, doporučuji si přečíst úvodní článek k našemu seriálu Zvládni net bezpečně. 

A v tomhle se podíváme na zoubek vytváření digitální stopy naším přičiněním a taky, která data bychom rozhodně sdílet neměli. Díl jsme nazvali Sdílej s rozumem.

Sdílej s rozumem

Trend sdílet svůj život do online světa je celkem rozšířený a je čistě na nás, co do světa internetu vypustíme. Speciálně u dětí nebo mladistvých může docházet k neopatrnému zacházení. 
Pokud máme špatně nastavené soukromí, pak stačí dát veřejnou informaci, že jedeme na týden na dovolenou a jasně tím říkáme – doma nebudeme. Pokud se z fotografií dá snadno zjistit, kde bydlíme, vystavujeme náš majetek nebezpečí.
Dalším neopatrným sdílením může být například sdílení dat ze sportovních aplikací. Speciálně, pokud nasdílíme trasu, kterou pravidelně běháme. Jasně tím dáváme najevo něco o našich zvycích.
Příkladů bychom mohli uvádět nespočet, ale co nás vlastně nutí sdílet informace o sobě? Člověk je tvor společenský a je prokázáno, že máme potřebu sdílet své názory, myšlenky nebo zkušenosti. Na tom je vlastně založený celý úspěch sociálních sítí – na sdílení. Sdílení v tomhle případě funguje i u věcí, které nás nějakým způsobem zaujaly a chceme je předat dál. Pokud se podíváme na influencery, pak je jejich úspěch založen právě na sdílení jejich contentu dál mezi ostatní lidí. I v tomhle případě sdílíme to, co se nám líbí, nějakým způsobem nás oslovilo. 
Na co bychom si měli dávat pozor při sdílení?
  1. V případě, že máme sdílíme fotografie z našeho domu, pak bych se měli vyvarovat:
    • fotky našeho domu jako celku, případně rozložení dveří a oken
    • záběru na okolní ulice
    • procházením více pokoji v domě
    • zobrazováním našich cenností
  2. V případě, že sdílíme fotografie z práce, pak bychom se měli vyvarovat:
    • sdílení fotografií, které by vyzrazovali chod firmy, ve které pracujete (pokud to není za účelem proma)
    • nesdílet takové informace, které by mohly poškodit firmu, její působení na trhu atd.
  3. V případě, že sdílíme fotografie dětí, pak bychom se měli vyvarovat:
    • fotek, kde jsou děti nahé
    • v nějakých choulostivých situacích (sedí na nočníku atd.)
    • fotkám, ze kterých je zřejmé, kde se děti pravidelně pohybují
    • nepsat komentáře, které by jednou mohli použít vrstevníci proti němu („To je náš žroutek“, „Vzteklounek roztomilý“
  4. Fotky z dovolené bychom měli sdílet pouze zpětně (i když je lákavé se podělit o aktuální zážitek)
Tato doporučení by se dala rozšířit, ale jako základ postačí. Obecně bychom měli mít na paměti, že stopa, kterou vytváříme, může být nejen zajímavá pro kyberútočníky, ale také třeba pro HR oddělení do budoucí práce. Dnes je běžnou praxí, že personální oddělení získává informace o uchazečích o zaměstnání na sociálních sítích. Pokud budeme uveřejňovat content, který nás nějakým způsobem dehonestuje, pak ztrácíme na atraktivitě pro budoucího zaměstnavatele.
Na závěr si řekneme, jaké osobní údaje mohou být citlivé a které bychom rozhodně neměli nikdy zveřejňovat. Jistě mezi ně patří rodné číslo, číslo občanského průkazu a další jednoznačné identifikátory naší osoby (do toho ale nepočítáme třeba IČ a další údaje, které jsou nutné pro provozování podnikání atp.)
V dalším díle se podíváme na bezpečná hesla, protože to je další bod, na kterém může naše bezpečnost v kybersvětě ztroskotat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *