Maturita z matematiky 2021 – jak to bude?

blog.zvladnuto.com

Novela školského zákona přichází se změnami, které se týkají i maturity z matematiky. Jak tomu bylo nyní a co se změnilo? Nic nemusíte hledat, přinášíme vám článek, ve kterém si přehledně řekneme, co je jinak.

Ve společné části mají žáci stále možnost si vybrat mezi cizím jazykem nebo matematikou. Nebyla tedy uzákoněna povinná maturita z matematiky pro žádný studijní odbor. Matematiku rozšiřující (dříve Matematika+) si můžeme zvolit jako nepovinnou zkoušku společné části maturitní zkoušky. V případě jejího úspěšného složení máme výhodu u přijímacího řízení na některé vybrané školy – často k výsledku totiž přihlížejí. 

Matematika

Čas stanovený na samotnou zkoušku (tedy dobu, kdy počítáme) je nastaven na 120 minut. Konkrétní termín ještě není stanoven, ale je jisté, že zkouška bude probíhat některý den v rozmezí od 3. 5. 2021 do 7. 5. 2021. Z vlastní zkušenosti můžeme odhadovat, že bude probíhat 3. 5. 2021 (je to jen náš odhad). K samotné zkoušce můžete mít tabulky (ve kterých nesmí být žádné dodatečné zápisky navíc, ale bývají povoleny barevné štítky k označení témat), dále kalkulačku (která není programovatelná, neumožňuje řešení rovnic, vykreslování grafů atp.) a samozřejmě rýsovací a psací potřeby. Všechny údaje jsme vám sepsali do přehledné tabulky.

Přehled základních údajů o maturitě z matematiky
A jaké jsou na vás požadavky? Přikládáme odkaz, ve kterém naleznete, jakou látku a jaké výstupy byste měli znát, abyste uspěli u zkoušky.

Katalog požadavků k maturitní zkoušce z matematiky [PDF, 535 kB]

Matematika rozšiřující

Odpovídá svou formou i obsahem svému předchůdci s názvem Matematika+, který probíhal v letech 2016-2020. Naproti maturitní zkoušce z matematiky trvá Matematika rozšiřující 150 minut. Termín také nebyl stanoven, ale zkouška bude probíhat některý den v rozmezí od 3. 5. 2021 do 7. 5. 2021. Katalog požadavků má být uveřejněn podle CERMATu na podzim tohoto roku. Zatím k uveřejnění nedošlo. Požadavky na povolené pomůcky jsou identické jako u „klasické“ matematiky. Opět pro přehled uvádíme jednoduchou tabulku:

A jaké školy zohledňují úspěšné složení této zkoušky? Podívejte se na přiložený soubor, ve kterém je uveden seznam fakult vysokých škol.


Seznam vysokých škol [PDF, 542 kB]

Pro stručné a důležité informace ke společné části maturitní zkoušky zaměřené na matematiku to stačí. Kdo chce vědět více, doporučujeme se podívat na následující odkazy (zároveň jsou to zdroje k tomuto článku). Pro přehlednost přikládáme obyčejný seznam hyperlinků bez citační normy.

Vaše Zvládnu to

  1. Novinky ve školním roce 2020-2021 (MŠMT)
  2. Maturitní zkouška (CERMAT)
  3. Matematika rozšiřující (CERMAT)
  4. Zkoušky společné části – matematika (CERMAT)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *