Gmail – více než mailová schránka

blog.zvladnuto.com

Gmail je bezpochyby jedním z nejpoužívanějších nástrojů pro emailové schránky. V rámci našeho YouTube kanálu jsme natočili několik videí, které ukazuje základní práci s ním a nějaké tipy a triky.

Poj’dme si nejprve něco říci o této službě. Gmail (Google mail) funguje od roku 2004, kdy bylo možné ho začít používat pouze přes pozvánku. V roce 2007 vychází beta verze. V tehdejší době bylo možné využívat pouze 1 GB úložného prostoru. V dnešní době můžeme využívat 15 GB při používání účtu zdarma. Tento prostor je sdílený s ostatními Google službami, tedy fotky nebo soubory na Google Drive se do tohoto prostoru počítají také.

Úlohy v Gmailu v roce 2010 (obrázek převzat z http://blog.bolinfest.com/)

Úložný prostor samozřejmě můžeme navýšit ovšem za poplatek. Přikládáme odkaz na službu Google One, ve které je možné navýšení úložného prostoru až na 10 TB.

Přehled tarifů platných k 29. 12. 2020

A co vše nám Gmail nabízí? Štítky, pokročilé vyhledávání v poště, spam filtry, automatické třídění emailů, a mnoho dalšího. Velkou výhodou je i možnost přidávání doplňků, které práci mohou mnohem více zefektivnit. Tedy nejsme omezeni pouze na základní možnosti, které nám tato služba nabízí. Před instalací doplňku je vhodné si přečíst i recenze uživatelů. O doplňcích ale někdy jindy.

Do služby byly integrovány poznámky Keep, Google Kalendář, Úkoly a také Google Meet či Hangouts a také kontakty.

Screenshot pravého panelu se službami Google Kalendář, Keep, Úkoly a Kontakty

Ať už používáte osobní účet nebo účet v rámci Google Workspace (dříve G-Suite), pak je dobré se seznámit s možnostmi, které nám tato aplikace nabízí. Ať už v základním, kompletním nastavení nebo s doplňky. Postupně budeme tato videa rozšiřovat. Nicméně už nyní se můžete podívat na seriál o Gmailu.

Seriál Gmail

Úvodní video – Základní nastavení & přizpůsobení

Tipy a triky #1 – jak automaticky třídit poštu

Tipy a triky #2 – jak naplánovat odeslání emailu

Tipy a triky #3 – jak odložit email na později

Tipy a triky #4 – konec papírových poznámek

Tipy a triky #5 – nastavení odpovědi v nepřítomnosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *